Information om Corona – Covid-19
Information från oss på Axelssons Begravningsbyrå Södra Sandby under omständigheterna kring Corona / Covid-19.
Hos oss kan du känna dig trygg
Vi på Axelssons Begravningsbyrå Södra Sandby lägger stor vikt på våra kunders säkerhet såväl som tryggheten för våra anställda. Vi gör allt vad vi kan för att minska smittspridningen av Corona / Covid-19.
Våra besöksrum desinficeras mellan varje besök.
På kontoren finns det även handdesinfektion tillgängligt.
Om Corona / Covid-19
Regeringen beslutade den 27 mars 2020 att fr o m söndag den 29 mars 2020 är olagligt att samlas mer än 50 personer, detta gäller även begravningar och minnesstunder. Under November kommer lagen troligen förändras till endast 8 personer. Vi följer händelserna och arbetar självklart utifrån rådande förordningar och rekommendationer.
Dock är det så att vissa lokaler har ett lägre antal än 50 personer som maxgräns. Kontakta oss för mer information om vad som gäller.
Begravningar och minnesstunder får äga rum med mindre deltagare, det finns även idag möjlighet att låta gäster delta via livesändning. Det finns även andra alternativ för att låta så många som möjligt få ta ett avsked. Vi hjälper er att hitta den lösning som passar er bäst. Kontakta oss för mer information
Ett handslag eller en kram på begravningen hör vanligtvis till en begravning. Men detta får tillsvidare ge vika. Vi rekommenderar istället en lätt bugning så här i coronatider.
Det är komplicerat att genomföra en begravning exakt med de önskemål man har nu vilket gör att vi genomför direktsända begravningar om så önskas. Tekniken fungerar bra och möjligheten finns för oss att på detta sätt tillgodose era önskemål så långt det är möjligt för de som känner att detta skulle vara ett alternativ.
Redan nu märker vi tydligt av hur anhöriga vill skjuta upp ceremonin till senare ett tillfälle. Den möjligheten finns naturligtvis genom att först kremera. Man har då ett år på sig att gravsätta stoftet. Den ceremoniform som då är aktuell kallas ”Akt över urna” eller ”Urnbegravning”. Det innebär alltså att man inte har kistan med i kapellet/kyrkan utan endast urnan. Vi har stor erfarenhet gällande denna begravningsform.
På en begravningsceremoni förekommer många äldre personer och det är nu extra viktigt att iaktta försiktighet. Vi har därför tagit fram allmänna riktlinjer för hur man ska bete sig i kapellet/kyrkan för att minska smittspridning. Sådana är t ex. riskavstånd på minst en meter. I många av kyrkorna/kapellen finns också handdesinfektion vid ingångarna.
Vi inom begravningsbranschen är en samhällsresurs och behöver vara friska när andra är sjuka. Vår nationella beredskapsplan har satts i bruk. Det innebär att vi nu samarbetar i hela branschen och har dagliga kontakter med sjukvård, myndigheter och huvudmannen för begravningsverksamheten – Svenska kyrkan.
Vi håller oss kontinuerligt uppdaterade och välkomnar er att ringa eller mejla oss för att få svar på era frågor.
Se aktuell kontaktinformation nedan.
Vi har jouröppet dygnet runt så tveka inte att hör av dig till oss.
Vanliga frågor
Kan begravningen genomföras som planerat då många av både närstående och gäster är i riskgruppen- dvs äldre?
Vi på Axelssons Begravningsbyrå Södra Sandby följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om anhöriga vill flytta fram datum för ceremoni eller ändra något så finns det möjlighet. Om det finns närstående och andra gäster som tillhör riskgrupper är vår rekommendation att föreslå dem att avstå närvaro vid ceremonin. En möjlighet för dem att ändå delta är med hjälp av att vi direktsänder begravningen.
Kan man boka av och ställa in begravningen?
Vi gör allt de kan för att hjälpa till att se på andra alternativ och möjligheter. Men det som är avtalat och redan genomfört kommer vi att behöva debitera dödsboet.
Om avbokning av medverkan vid minnesstund sker?
Om personer väljer att avstå sin medverkan vid minnesstund som de tidigare anmält sig till så blir begravningsbyrån/restaurangen tyvärr ändå tvungna att debitera dödsboet för det antal personer som vi har fått in anmälningar från (detta kan dock variera på grund av när avbokningen sker och var minnesstunden skall äga rum).
När anhöriga önskar se den avlidna?
Vi hanterar fortsatt visning av avlidna som inte har en konstaterad smitta precis som vanligt och enligt de rutiner som finns.
När anhöriga önskar se den avlidna som av sjukvården är konstaterat smittad av Covid-19 gäller följande:
Det går att genomföra visning/personligt avsked av avliden även om den konstaterat smittad men kan behöva hanteras på ett annat sätt. Kontakta oss för mer information eftersom det är beroende av hur kroppen hanterats efter bortgång.
Kan vi fortsätta att hälsa genom att ta i hand vid begravningsceremoni, minnesstund, gravsättning mm?
Vid ceremonier är det brukligt att representanten hälsar på gästerna genom att ta i hand. Men då smittorisker föreligger föreslås att avstå handhälsning och fysisk beröring med omtanke om oss alla. Vi ska fortsatt hälsa på alla men istället genom ögonkontakt, nick eller en lätt bugning.
Hur omhändertar vi de människor som avlidit då sjukvården konstaterat eller misstänkt smitta?
Vi använder oss av den skyddsutrustning som Folkhälsomyndigheten föreskriver.
Finns det risk att en avliden i en kista smittar?
Nej, det finns ingen risk då omhändertagandet av smittad från både vården och begravningsbyrån sker efter strikta regler. I vissa fall märks kistan med en symbol.
Vad gäller vid transport av avlidna från och till andra länder?
I tider av epidemier är flygtransporter ofta inställda. Det kan innebära kraftiga förseningar i transporter av avlidna till och från andra länder. Smittoriskintyg är en del av dokumentationen som skall medfölja utlandstransport av avlidna.